Noi posibilități de mobilitate academică cu Universitatea Technologică din Shannon, Irlanda

Departamentul de Relații Internaționale a USARB și cel al Universității Technologicedin Shannon: Midlands Midwest, Irlanda, au facilitate semnarea unui nou Acord interinstitutional pentru realizarea mobilităților academice.

Domnul Kirby Padraig, ofițer de proiecte de cercetare, dezvoltare și inovare, coordonator ERASMUS+, din cadrul Universității Technologice din Shannon: Midlands Midwest, Irlanda,  a beneficiat de mobilitate Erasmus+ (Staff Mobility for Training), găzduită de Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi. 

Stagiul de mobilitate de formare a avut loc în perioada 10-14 februarie 2025, fiind concentrat pe  dobândirea cunoștințelor specifice din experiențele și bunele practici la Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți (USARB), cu un accent deosebit pe internaționalizare, biblioteci, alfabetizare informațională, proiecte finanțate de UE, precum și abilități practice relevante pentru rolul actual de bibliotecar și ofițer de proiect pentru dezvoltare și inovare și pentru dezvoltarea profesională, cât și contribuirea la consolidarea cooperării ulterioare între TUS și Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din  Bălți.

În cadrul stagiului de formare Erasmus+ Domnul Kirby Padraig a avut mai multe întâlniri cu administrația și colaboratorii Departamentului de Relații Internaționale, a explorat infrastructura USARB, a vizitat Biblioteca Științifică, Centrul de inovare și transfer tehnologie NORTEK și  campusul studenților.

În cadrul mai multor sesiuni, s-a făcut schimb de experiență despre practica alfabetizării informaționale cu alți bibliotecari de la Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din  Bălți, a studiat sistemul educational și de cercetare din USARB. S-a pus accent pe activitatea Bibliotecii Științifice a Universității de Stat ,,Alecu Russo” din  Bălți, concentrându-se pe aspecte precum structura și strategia bibliotecii, alfabetizarea informațională și abilitățile de cercetare, inclusiv referire, citare și evitarea plagiatului, dezvoltarea colecțiilor bibliotecii, achizițiile de resurse electronice ale bibliotecii,  managementul bibliotecilor, precum și inovarea în biblioteci și servicii de cercetare, rețelele de biblioteci, educație și rețele sociale, servicii și politici de informații digitale.

Un loc aparte a revenit explorării, în parteneriat cu Departamentul de Relații Internaționale a posibilităților de colaborare a UE în cadrul programelor ERASMUS +, în special, precum programul ERASMUS+; KA2- Consolidarea capacităților în domeniul învățământului superior (CBHE).

Erasmus+ este programul UE în domeniile educației, formării, tineretului și sportului pentru perioada 2021-2027. Educația, formarea, tineretul și sportul sunt domenii-cheie care sprijină cetățenii în dezvoltarea lor personală și profesională. Educația și formarea de înaltă calitate, favorabile incluziunii, precum și învățarea informală și nonformală conferă, în ultimă instanță, tinerilor și participanților de toate vârstele calificările și competențele necesare pentru participarea lor semnificativă la societatea democratică, pentru înțelegerea interculturală și pentru tranziția de succes pe piața muncii.

Obiectivul general al programului este de a sprijini, prin învățarea pe tot parcursul vieții, dezvoltarea educațională, personală și profesională a persoanelor care își desfășoară activitatea în domeniul educației, formării, tineretului și sportului, atât în Europa, cât și în afara ei, contribuind astfel la o creștere economică durabilă, la crearea de locuri de muncă de calitate, la coeziunea socială, la stimularea inovării și la consolidarea identității europene și a cetățeniei active.

Programul reprezintă un instrument esențial pentru instituirea unui spațiu european al educației și cercetării, pentru sprijinirea implementării cooperării strategice europene în domeniul educației și formării, cu agendele sectoriale aferente.

 

 

 

Distribuie acest articol